Zwarte peper (Piper Nigrum)

Zwarte peper (Piper Nigrum)

Zwarte peper (Piper nigrum) is een bloeiende wijnstok in de familie Piperaceae, gekweekt om zijn vruchten, die meestal worden gedroogd en gebruikt als specerijen en kruiden. De vrucht die, als deze gedroogd is, bekend staat als een peperkorrel, is ongeveer 5 millimeter in diameter en donkerrood van kleur als deze volledig rijp is. Net als alle steenvruchten bevat de vrucht één enkel zaadje. Door deze vruchten te drogen krijgt men peperkorrels. Er zijn 3 soorten peperkorrels, namelijk; zwarte peper (de gedroogde onrijpe vrucht), groene peper (de gedroogde onrijpe vruchten na conservering in bijvoorbeeld azijn of zout water) en witte peper (de gedroogde onrijpe vruchten die na vergisting van hun schil zijn ontdaan).

De scherpe smaak van zwarte peper komt door de chemische stof piperine. Zwarte peper is alom vertegenwoordigd in de geïndustrialiseerde wereld, vaak gecombineerd met keukenzout.

Zwarte peper bevat tussen 4,6% en 9,7% piperine. Het is bewezen dat piperine de absorptie van selenium, vitamine B, beta-caroteen, curcumine en andere voedingsstoffen drastisch kan verhogen.

Piperine, de actieve fenolverbinding in zwarte peper, werkt als een warmte verwekkende verbinding. Piperine verhoogt de warmteproductie van lipide, versnelt de stofwisseling in het lichaam en verhoogt de serotonine en β-endorfine in de hersenen.