Luteine American Marigold (Afrikaantje)

Luteine American Marigold (Afrikaantje)

Tagetes erecta, het Afrikaantje, ook wel genoemd: Mexicaanse goudsbloem en Azteken goudsbloem, is een soort van het geslacht Tagetes afkomstig uit Mexico en Midden-Amerika. Hoewel deze plant van oorsprong uit Amerika komt, wordt het meestal Afrikaanse goudsbloem of Afrikaantje genoemd.

De belangrijkste actieve componenten in het Afrikaantje zijn Luteïne en Zeaxanthine. Luteïne en Zeaxanthine hebben identieke chemische formules en zijn isomeren, maar geen stereo-isomeren. Het enige verschil is de plaats van een dubbele binding in één van de eindringen. Door dit verschil heeft Luteïne drie chirale centra terwijl Zeaxanthine er twee heeft.
Als algemene antioxidant werkt Luteïne samen met andere antioxidanten in het proces van het voorkomen van de schadelijke effecten van oxidatieprocessen en bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Van Luteïne is bekend dat het specifieke eigenschappen voor het oog heeft, belangrijk is voor het ondersteunen van de conditie van het oog en ondersteunt bij veroudering van het oog.

Luteïne wordt voornamelijk gebruikt in de oogverzorgingsproducten om visuele vermoeidheid te verlichten, bij rode en brandende ogen en bij tranende ogen. De krachtige antioxidant Zeaxanthine is goed om scherp te zien. Zeaxanthine is een hoofdbestanddeel van het maculapigment in de retina. Zeaxanthine komt hoofdzakelijk voor in het midden van de gele vlek (macula lutea) voor, het belangrijkste gebied voor het centrale zicht. Zeaxanthine komt ook voor in de hersenen en andere organen.