oxidatieve stress-vrije radicalen-antioxidanten
oxidatieve stress, de sluipmoordenaar van gezonde cellen die onze lichaamssystemen ernstig kan belasten.
Maak je alleen druk om zaken waar je invloed op hebt en je hebt 60% minder stress!!
Bij stress denken de meeste mensen aan emotionele stress, met name chronische emotionele stress heeft een enorme impact op ons.
Er zijn naast emotionele stress ook andere factoren die oxidatieve stress kunnen veroorzaken.
Wat is oxidatieve stress?
De motor van een auto produceert energie nadat benzine gemengd met lucht wordt verbrandt door een vonk tijdens dit proces komen er uitlaatgassen vrij.
In onze lichaamscellen gebeurd eigenlijk hetzelfde, hier zitten de mitochondriën dit zijn onze biochemische motortjes.
Onze voedingsstoffen verbranden door binding aan te gaan met zuurstof (lucht uit onze longen). Op dat moment ontstaan onze “uitlaatgassen”, dit zijn onze vrije radicalen.
Het gezonde molecuul is veranderd in een schadelijk molecuul omdat het een electron mist. Dit vrije radicaal wil een electron van de gezonde moleculen stelen oftewel de gezonde cellen verzwakken.
Antioxidanten offeren zich op door een electron af te geven aan het vrije radicaal en dit hierdoor te neutraliseren.
Als er veel meer vrije radicalen dan antioxidanten zijn is er sprake van oxidatieve stress.
Iemand met veel stress heeft meer antioxidanten nodig, of minder stress……..
Tijdens intensief sporten ontstaan ook veel vrije radicalen
Iemand met veel stress en daarnaast intensief sport heeft extra antioxidanten nodig
Vrijwel al onze formules bevatten meerdere antioxidanten en de frequenties ondersteunen emotionele balans
Langdurige oxidatieve stress resulteert in versnelde veroudering en versneld afsterven van gezonde lichaamscellen.
Overproductie van radicalen kan o.a. worden veroorzaakt door:
- celveroudering (slecht functionerende mitochondriën)
- toxines (milieuverontreiniging
- voedseladditieven
- medicijnen
- tabaksrook
- alcohol
- zware metalen
- straling (zonlicht, röntgenstraling, straling van draadloze en elektrische apparatuur)
- lichamelijke inspanning
- trauma, stress
- infecties
- ontstekingen
- slechte bloedtoevoer (ischemie)
- een verhoogde bloedglucosespiegel
- obesitas en overmatig eten
Bij antioxidanten denken we vaak aan vitamine C, maar er zijn ontzettend veel verschillende antioxidanten zoals vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren. Daarnaast bevatten planten en kruiden enorm krachtige antioxidanten met hun eigen specialisme om specifieke vrije radicalen te neutraliseren.
Qua werkzaamheid zijn er ook enorme verschillen.
Er zijn veel soorten antioxidanten met elk hun bepaalde werking, we werken met de volgende antioxidanten:
Vitamine C
Naast het ondersteunen van het immuunsysteem, is het ook een antioxidant, en belangrijk bij het aanmaken van neurotransmitters. Wij werken met de wateroplosbare ontzuurde gebufferde vorm: calciumascorbaat en het vetoplosbare palmitaat dat weer beter opneembaar is door de hersenen. Vetoplosbare antioxidanten zijn in staat om in de cel te komen en daarnaast ook in de hersenen.
Vitamine A:
Het lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken van pro-vitamine A, zgn carotenoïden zoals bètacaroteen.
Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant. Het beschermt vetzuren en vetoplosbare stoffen tegen vrije radicalen en gifstoffen (zware metalen, bepaalde geneesmiddelen). Wel zo handig, aangezien alle cellen in jouw lichaam deels uit vetzuren bestaan. Het gaan dan om de celmembranen. Deze celmembranen beschermen de lichaamscellen.
Zinkbisglycinaat is een aminozuur gebonden en daardoor beter opneembaar is naast een belangrijk mineraal ook een antioxidant. Zink heeft veel functies voor een goede gezondheid, maar als antioxidant beschermt het lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf zoals luchtvervuiling, stress en zonlicht (UV-straling).
Carotenoïden Er zijn wel 500 soorten carotenoïden. Deze natuurlijke kleurstof is verantwoordelijk voor de rode, oranje en gele kleur van groente en fruit. De meest bekende zijn bètacaroteen, lycopeen en luteïne. Deze zijn met name goed voor de ogen omdat luteïne een bouwsteen is van de macula
Flavonoïden
Flavonoïden is een verzamelnaam voor een grote groep actieve stoffen die van nature voorkomen in planten. We kennen ze vooral door de kleuren die ze geven aan fruit, groenten en bloemen. Ze spelen een belangrijke rol in de plantenstofwisseling, onder meer voor de groei en bij de bescherming tegen licht, oxidatie en hitte.
Er zijn zeer veel verschillende flavonoïden. De meest bekende zijn:
- Flavonen (uit citrusvruchten, thee, kruiden, paprika en selderij)
- Isoflavonen (uit peulvruchten, met name soja)
- Flavonolen (waaronder quercetine, uit bijvoorbeeld uien, broccoli en peren)
- Anthocyanen (uit druiven, kersen en bessen)
- Proanthocyanidinen (OPC) (uit druivenpitten en cacao)
Er zijn aanwijzingen dat flavonoïden de volgende gezondheidseffecten kunnen hebben in het lichaam:- OPC’s werken als antioxidant 50 maal krachtiger dan vitamine E en 20 maal krachtiger dan vitamine C
- Antioxidant werking: Flavonoïden, vooral die uit citrusvruchten, zijn antioxidanten – die cellen en weefsel beschermen tegen beschadiging- en bevorderen de werking van vitamine C. Omgekeerd versterkt vitamine C de werking van de flavonoïden in citrusfruit.
- Flavonoïden hebben mogelijk een gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten.
- Flavonoïden hebben een gunstige invloed op de huid, omdat ze beschermen tegen vrije radicalen en goed zijn voor bloedvaten en bindweefsel.
- Isoflavonen, een bepaald soort flavonoïden, helpen bij overgangsverschijnselen.
- Sommige flavonoïden, vooral OPC en quercetine, helpen bij pollen in de lucht. Ze kunnen het vrijkomen van histamine verminderen.
Wat past bij je, wat heb je nodig?
Wil je gratis gericht advies?
Vul dan de vragenlijst in, we doen je dan een gratis voorstel per e-mail met een beknopte toelichting
We hebben 23 jaar natuurgeneeskundige praktijkervaring, we gaan discreet om met je vertrouwelijke informatie conform de privacy wetgeving.