pillen-poeder

Prostaat en Urinewegproblematiek Nature Calls

lijst

Prostaat en urineweg problemen op een natuurlijke manier benaderen met Westerse wetenschappelijke onderbouwing.
onderhoud – preventie – curatief

Plasproblemen bij mannen komen niet alleen voort vanuit een vergrote prostaat maar vaak door verkeerde plasgewoontes, stress, medicatie,  niet goed werkende spieren van de blaas, bekkenbodem, verstoorde neurotransmissie van urinewegen naar de hersenen.

 • Ongeveer 1 op de 8 mannen krijgt tijdens hun leven de diagnose prostaatkanker
 • 6 op de 10 gevallen van prostaatkanker worden gediagnosticeerd bij mannen van 65 jaar of ouder
 • Bijna 1 op de 10 mannen die prostaatkanker krijgt is beneden de 60 jaar
 • Bij de meeste mannen boven de 45 jaar wordt de prostaat steeds groter
 • De prostaat wordt vaak een klier genoemd, maar bestaat voor 70% uit klierweefsel en voor 30% uit spierweefsel
 • 70% van de Nederlandse mannen van 60 jaar en ouder hebben in meer of mindere mate plasklachten
 • Tussen de 30 en 80 jaar kampt maar liefst 1 op de 5 met ongewenst verlies van urinedruppels
 • Mannen hebben vaker een urineweginfectie
 • Testosteron kan een rol spelen bij prostaatgroei
 • Spierverslappers kunnen bijwerkingen hebben zoals incontinentie, druppelen, duizeligheid, impotentie, erectiestoornissen
 • Incidenteel extreem alcoholgebruik kan de blaasspier werking tijdelijk verlammen waardoor het het plassen onmogelijk wordt

Onlangs werd ik gedurende 6 weken geconfronteerd met extreme klachten aan urinewegen, prostaat. Inclusief incontinentie, blaasontstekingen, prostatitis, bedwateren, niet kunnen plassen, plas niet op kunnen houden, vergrote prostaat, enorme krampen, pijnen, het elke 15 minuten moet plassen 24 uur per dag. Enorme spierkrampen in de onderbuik , alle orgaan spieren.
De kernoorzaak was dat ik na een hele gezellige avond met veel teveel wijninname 1 uur na thuiskomst niet meer kon plassen en gedurende 12 uur geen druppel kon plassen en ik een enorme plasdruk had. De reden voor het niet kunnen plassen was dat het overmatige alcoholgebruik de neurotansmissie van mijn blaasreceptoren via het parasympatische  zenuwstelsel  naar mijn hersenen had “platgelegd”. Door de enorme plasdruk heb ik gedurende 1- 2 dagen alle spieren blaaswandspier, blaaskringspier, spiertjes urineleider, prostaatspieren, bekkenbodemspieren, anusspieren, darmperistaltiek , buikspieren alleen extreem overbelast en beschadigd. Ik heb gedurende 4 weken elke uur dag en nacht moeten plassen met hoeveelheden van 25 – 50 ml per keer  terwijl een normale blaas inhoud tussen 250 en 500 ml bedraagt. Uit een echoscopie bleek dat mijn blaas 1 liter urine bevatte en ik maar in staat was om per keer 50 ml per plasbeurt kwijtraakte door een verstoring in de blaasspieren, de bekkenbodemspieren en de vergrote prostaat. De blaasspieren worden vanuit de hersenen aangestuurd en kun je niet bewust aansturen. Door de verstoorde aansturing vanuit de neurotransmitters kon ik mijn urine dus niet kwijt.
Ik ging op onderzoek naar de oorzaak en mogelijke oplossingen, zowel binnen de Westerse geneeskunst als  de oorspronkelijke natuurgeneeskunde.

Tijdens dit traject heb ik vele wetenschappelijke artikelen en gepubliceerde onderzoeken doorgenomen. Ook over natuurlijke ingrediënten is er een enorme hoeveelheid wetenschappelijke informatie beschikbaar. Tijdens na intervisie met collega therapeuten , artsen en ervaringsdeskundigen werd het mij duidelijk dat er een enorm taboe rust bij mannen om hierover te praten. Op het moment dat je je eigen ervaring deelt wordt dit taboe doorbroken en worden er veel ervaringen uitgewisseld en blijkt er veel onwetendheid, onbekendheid te bestaan. De twee meest gehoorde opmerkingen waren: “je kunt toch niets doen om prostaatvergroting te beperken?” en “mijn plasproblemen komen door mijn vergrote prostaat”.
Er bestaan veel misvattingen over preventie, mogelijke oorzaken, behandelmethodieken, medicatie , alternatieve benaderingen.

Talloze wetenschappelijke dubbel blind placebo gecontroleerde studies uitgevoerd door Westerse universiteiten onderbouwen de werkzaamheid van natuurlijke middelen. Het is in Europa wettelijk verboden om als producent van voedingssupplementen ziekteclaims openlijk te publiceren. Om deze reden hoor je dan ook vaak: “Als die natuurlijke middelen zo goed werken waarom wordt hier dan niet over gepubliceerd.”

” Er zijn drie types mensen:

 1. Degene die het zien
 2. Degene die het zien als je het laat zien
 3. Degene die het niet (willen/kunnen) zien                                              Leonardo Da Vinci “

Ik wil graag de complexe problematiek inzichtelijk maken voor een bredere groep mensen waardoor er makkelijker over gesproken kan worden, het duidelijk wordt dat er veel gedaan kan worden om de problemen te voorkomen, te verminderen en de klachten te kunnen verminderen.
Het spreekt voor zich dat het altijd van belang is bij een verhoogde problematiek de huisarts , uroloog te consulteren.

De onderstaande tekst bevat:

 • beknopte uitleg en achtergrondinformatie over de werking de urinewegen en prostaat
 • uitleg over de werking van en de rol van de spieren bij de mannelijke urinewegen en prostaat
 • wetenschappelijke onderzoeken die de werkzaamheid van verschillende natuurlijke middelen onderbouwen
 • mogelijke complementaire behandelmethodieken laten zien
 • introductie van onze nieuw ontwikkelde voedingssupplementen, crème, cannabinoïde olie en integraal male support pakket.

Onderstaande links geven duidelijkheid werking aan:

Plasproblemen zijn dus veel complexer dan het hebben van een vergrote prostaat.

 1. De dynamiek en samenspel tussen deze spieren zijn ongelofelijk belangrijk, het kunnen sluiten en openen moet allemaal op het juiste moment
 2. Voorkom en/of reduceer prostaatgroei
 3. Zorg voor een zachte ontlasting zodat deze niet belemmerend drukt op de prostaat
 4. Minimaliseer belemmeringen van medicatie op de spieren
 5. Gezonde leefstijl
 6. houdt je bekkenbodemspieren in goede conditie (KEGEL oefeningen)
 7. Pers niet tijdens het plassen en plas zittend zodat er zo min mogelijk blokkades zijn en je voorkomt dat je spieren niet goed meer kunnen afdichten.
 8. Optimaliseer je immuunsysteem om ontstekingen te voorkomen
 9. Drink voldoende en niet te veel water ca. 1-1.5 liter per dag

De belangrijke rol van de spieren en de aansturing van deze bij prostaat en urinewegproblematiek

Het is van groot belang om de spiercontractie en spierontspanning van de diverse spiergroepen in harmonie te krijgen.
Calcium is heel belangrijk voor spiercontractie en magnesium is heel belangrijk voor spierontspanning. Daarnaast is magnesium belangrijk in de neurotransmissie en de prikkelverwerking vanuit het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel.
Veel medicijnen zoals alfa blokkers , bètablokkers, SSRI’s, ACE remmers, werken op de calciumhuishouding en kunnen spierontspanning en spiercontractie beïnvloeden
Ons lichaam bevat naast de bekende skeletspiercellen en hartspiercellen gladde spiercellen
Deze spieren zitten bijvoorbeeld in de wanden van bloedvaten, de luchtwegen, de blaas, prostaat, bekkenbodem, lymfesysteem en in het spijsverteringskanaal.
Gladde spieren kunnen niet bewust worden aangespannen of ontspannen. Ze reageren op prikkels en signalen vanuit de hersenen, De neurotransmitters acethylcholine, serotonine en dopamine spelen een belangrijke rol in de aansturing van de organen en orgaanspieren.

 • Welke spieren en neurotransmitters een rol spelen bij een gezonde urineafvoer
  • 2 ureters (urineleiders van nieren naar de blaas) bevatten  gladde spieren die urine van de nieren naar de blaas pulseren
  • de blaaswand bestaat uit gladde spieren die kunnen samenknijpen om de blaas te legen. En ontspannen om urine op te kunnen slaan.
  • in de blaas zitten sensoren die het urine niveau registreren en doorgeven aan de hersenen
  • onder de blaas zit een kringspier (sphincter, gladde spier) die de blaas onwillekeurig kan openen en sluiten en vanuit de hersenen wordt aangestuurd
  • vanuit de blaas loopt de urethra omgeven door de prostaat, de urethra bevat ook gladde spieren die via de hersenen worden aangestuurd om de urine te pulseren
  • om de urethra bevindt zich de prostaat die voor 30% uit spierweefsel bestaat en de urinebuis urethra kan afsluiten en afklemmen
  • de urethra loopt door de bekkenbodemspier naar de uitwendige plasbuis, de bekkenbodemspieren kunnen de urethra gericht openen en afsluiten
  • de dikke darm verwijderd peristaltische bewegingen de ontlasting, een volle darm kan de via de prostaat de urethra afknellen en het plassen bemoeilijken.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft last van een overactieve blaas: deze geeft regelmatig het sein dat de blaas vol is terwijl de blaas nog helemaal niet vol is. Uw hersenen krijgen dus ook een seintje dat u naar de wc moet terwijl dat eigenlijk nog niet nodig is.De kans op het krijgen van een overactieve blaas wordt groter bij het ouder worden. Maar ook als u zichzelf verkeerde gewoontes aanleert: dat u bewust extra vaak gaat plassen waardoor de blaas niet meer gewend is om de plas op te houden.

De autonome regulatie van de blaas speelt een belangrijke rol in de wisselwerking en aansturing tussen het vrijwillige en het onvrijwillige (bijv. bedplassen) systeem,  via het sympathische en parasympatische systeem.
Het EndoCannabinoïdeSysteem (ECS) is ons grootste receptor signaleringssysteem en is belangrijk voor de systematische homeostase (balans) door middel van de aanmaak van lichaamseigen cannabinoïde receptoren.
Recent is aangetoond is ontdekt dat er meerdere endocannabinoïde receptoren in de blaas en urinewegen aanwezig zijn en een rol kunnen spelen in het reguleren van de blaasfunctie en urinewegen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8287826/ 
Deze bevindingen suggereren dat PSA niet alleen stijgt als gevolg van een prostaatinfectie, maar ook kan stijgen als gevolg van systemische ontstekingen, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de PSA-interpretatie bij oudere mannen.
Conclusies: De resultaten suggereren een hoog potentieel van cannabinoïden om de symptomen van de lagere urinewegen bij overactieve blaas en pijnlijke blaassyndromen therapeutisch te verbeteren.

Het Epstein Barr EBV virus speelt mogelijk een belangrijke rol spelen bij prostaat  en urinewegproblematiek.
Infectieuze mononucleosis, andere infecties en prostaatspecifieke antigeenconcentratie als marker van prostaatbetrokkenheid tijdens infectie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26678984/ 
Deze bevindingen suggereren dat PSA niet alleen stijgt als gevolg van een prostaatinfectie, maar ook kan stijgen als gevolg van systemische ontstekingen, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de PSA-interpretatie bij oudere mannen.

Kan het Epstein-Barr-virus een rol spelen bij de ontwikkeling van prostaatkanker? https://www.mdpi.com/2072-6694/16/2/328 
De rol van EBV-infectie bij de ontwikkeling van PCa is een onderwerp dat door weinig onderzoekers wordt besproken. Het lijkt er echter op dat EBV een factor kan zijn die bijdraagt ​​aan de ontwikkeling en/of progressie van PCa. Onze resultaten toonden statistisch significant hogere niveaus van antilichamen.

Differentiële analyse van histopathologische en genetische markers van agressiviteit van kanker en overlevingsverschillen bij EBV-positief en EBV-negatief prostaatcarcinoom. https://www.nature.com/articles/s41598-024-60538-0 conclusie: De aanwezigheid van EBV kan geassocieerd zijn met de progressie van prostaatcarcinoom.

Detectie en karakterisering van het latentiestadium van EBV en histopathologische analyse van prostaatadenocarcinoomweefsels. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9213544/#:~:text=EBV%20was%20detected%20in%2039,and%2024%25%20of%20BPH%20samples.

Naast medicatie , voeding, natuurlijke supplementen, cbd oliën kunnen alternatieve benaderingen zoals chiropractie, osteopathie, bekkenbodemtherapie en stress verlaging  een substantiële rol spelen in het verbeteren en in stand houden/verbeteren van de kwaliteit van leven

Onderstaand een uitgebreide wetenschappelijke meta-analyse van natuurlijke ingrediënten hun werkzaamheid bij prostaat en urineweg gerelateerde problematiek. Vrijwel alle ingrediënten hebben een adaptogene werking en zijn daardoor werkzaam op veel andere lichaamssystemen (cardiovasculair – weerstand – spijsvertering – bewegingsapparaat – anti-aging).

Overzicht van vitaminen Fyto kruiden natuurlijke ingrediënten en hun invloed op de prostaat en blaasproblematiek.
Neurosensorische centra van Amerika, Inc., Austin, TX 78738, VS Afdeling Celbiologie, Fysiologie en het Neuroscience Center, College of Life Sciences, Brigham Young University, Provo, UT 84602, VS  gepubliceerd 13 maart 2023  https://doi.org/10.3390/ijms24065486  
Vitamine A, C, D en E samen met een “mediterraan dieet” of “oosters dieet” en polyfenolen/fytochemicaliën, nutraceutische suppletie met equol, β-sitosterol, pompoenpitextract, zaagpalmetto, lycopeen, brandnetel en groene thee worden geassocieerd met verminderde BPH-symptomen

Overzicht individuele wetenschappelijke artikelen van natuurlijke middelen en hun prostaat en urineweg gerelateerde werking.
ProstaFolow bevat de onderstaande ingrediënten: 

Ashwagandha (Withania somnifera) moduleert de antitumor immuniteit bij de aanpak van prostaatkanker
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8413038/
Conclusies:
Withania somnifera heeft antistress-, ontstekingsremmende, kankerbestrijdende en immuunstimulerende eigenschappen.
Bij mannen kan Ashwagandha onder meer leeftijdsgerelateerde en/of stressgerelateerde testosterondaling, seksuele dysfunctie (afgenomen libido, erectiele dysfunctie), verminderde vruchtbaarheid en achteruitgang van de mentale en fysieke conditie tegengaan.

Emblica officinalis (Amla) met bijzondere aandacht voor de antimicrobiële mogelijkheden: een overzicht https://microbiologyjournal.org/emblica-officinalis-amla-with-a-particular-focus-on-its-antimicrobial-potentials-a-review/
Conclusies:
Kruidenformuleringen afgeleid van Amla hebben enorme therapeutische en gunstige gezondheidseffecten laten zien bij het tegengaan van verschillende ziekten en aandoeningen. Aan de EO-extracten zijn verschillende gevestigde activiteiten toegeschreven, waaronder antibacteriële, antischimmel-, antivirale, ontstekingsremmende, antioxiderende, cryoprotectieve, anti-verouderings-, nefrotoxiciteitsmodulatie, antidiabetische, hepatoprotectieve, anti-hyperlipidemische, insectendodende, anti-kanker, anti-atherogene, anti-proliferatieve, anti-diarree, immunomodulator, gastroprotectieve, cardioprotectieve, neuroprotectieve en radioprotectieve activiteit.

Buchu (Agathosma betulina) is het enige kruid dat een Europese gezondheidsclaim mag gebruiken als zijnde goed voor de urinewegen
A. betulina is een van de oudst bekende kruiden voor de behandeling van ongecompliceerde urineweginfecties [ 39 ]. De bladeren van het kruid bevatten verschillende fenolverbindingen en worden vanwege de diuretische en antiseptische eigenschappen gebruikt als kruidengeneesmiddel voor de urinewegen.
Conclusie:
In een onderzoek werd aangetoond dat het ethanolische bladextract van A. betulina antibacteriële activiteiten vertoonde tegen E. coli , K. pneumoniae , P. mirabilis , P. aeruginosa , S. aureus , Staphylococcus saprophyticus en E. faecalis [ 40 ]. https://www.researchgate.net/publication/286000021_In_vitro_evaluation_of_anti_bacterial_activity_of_leaf_extract_of_Agathosma_betulina_on_urinary_tract_pathogens 

Cranberryvruchtenpoeder verbeterd lagere urinewegsymptomen (LUTS) bij mannen: een dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek . (Cambridge University)
Conclusie:
Alle urineparameters (Qmax , gemiddelde urinestroomsnelheid (Qave ) , mictie van de Prostaat, blaas en resturinevolumes na urinelozing) waren significant verbeterd bij ten minste 70% van de deelnemers aan de cranberrygroep, waarbij de  PSA totaal daalde bij ongeveer 80% van de patiënten. https://doi.org/10.1017/S0007114510002059 
Veenbessen (cranberry) poeder toonde een klinisch relevante, dosisafhankelijke en significante vermindering van LUTS (symptomen van de lagere urinewegen)bij mannen ouder dan 45 jaar. DOI: 10.1007/s00345-015-1611-7

Pygeum Africana
Effectiviteit van de behandeling met Pygeum africanum bij patiënten met symptomen van de lagere urinewegen en goedaardige prostaathyperplasie
Conclusie: Behandeling met P. africanum gedurende 6 maanden verbeterde de kwaliteit van leven en LUTS-patiënten met BPH aanzienlijk, zonder bijwerkingen. https://www.aeurologia.com/EN/Y2022/V75/I3/219

Selenium kan uitzaaiing prostaatkanker remmen
Blijkt uit onderzoek van de afdeling Humane voeding Wageningen Universiteit in samenwerking met Radboud UMC. https://stichtingduos.nl/selenium-uitzaaiing-prostaatkanker-remmen/ 21-3-2024
Conclusie:
Een kortetermijninterventie met selenium beïnvloedt de expressie van genen die betrokken zijn bij de epitheliale naar mesenchymale transitie in de prostaat https://www.oncotarget.com/article/14551/text/

Andrographis paniculata
Het potentieel van Andrographis paniculata als supplement bij vergrote prostaat (BPH)   https://doi.org/10.37275/ehi.v4i2.70
Andrographolide remt prostaatkanker https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27029529/
Conclusie: De significante impact van AG op cellulaire en moleculaire processen die betrokken zijn bij PCa-progressie suggereert het potentiële gebruik ervan als therapeutisch en/of preventief middel voor PCa.

Andrographolide remt de lytische reactivering van het Epstein-Barr-virus in EBV-positieve kankercellijnen door de modulatie van epigenetisch gerelateerde eiwitten. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9316603/

 

Schisandrine Chinensis:
Remmende effecten van Schisandrine Chinensis op menselijke prostaatkankercellen ONCOLOGIE 41: 677-685, 2019
Effecten van Schisandra chinensis-extract op de ontspanning van prostaatweefsel en gladde spiercellen
Conclusies: SCE vertoonde een dosisafhankelijk relaxatie-effect op menselijk prostaatweefsel, evenals een additief effect met tamsulosine. De relaxatie-effecten van SCE op HPrSMC waren gedeeltelijk te wijten aan de activering van K+-kanalen. 10.1016/j.jep.2014.08.025
De belangrijkste farmacologische effecten van Schisandrine Chinensis zijn anti-allergisch, leverbeschermend, anticarcinogeen, anti-proliferatieve, pro-apoptis HepG2-cellen, anti-hepatitis. DOI:10.5530/pc.2021.1.4

Effecten van vitamine D-supplementen op testosteron, prostaat en symptomen van de lagere urinewegen
Conclusies
: Vitamine D-suppletie onderdrukte de toename van het prostaatvolume en verbeterde de LUTS. Hoewel er geen direct effect is op de serumtestosteronspiegels, hielp vitamine D-suppletie de hypogonadale symptomen te verbeteren. https://doi.org/10.5534/wjmh.220180

Curcumine verzwakt prostaathyperplasie veroorzaakt door ontstekingen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8354175/
Conclusie: Deze studie toonde aan dat curcumine hyperplasie, EMT en ontstekingen in vivo verlichtte . Bovendien onderdrukte curcumine EMT door zich in vitro te richten op BAMBI via de TLR4/BAMBI/TGF-β1-signaleringsroute , wat het potentiële nut ervan bij BPH-behandeling aantoont.
Combinatietherapie met curcumine plus tamsulosine en finasteride bij de behandeling van mannen met goedaardige prostaathyperplasie
Conclusie;
IPSS-S, QoL-score en de 5-itemversie van de International Index of Erectile Function (IIEF-5) verbeterden in de curcumine + BSM-groep aanzienlijk vergeleken met die in de BSM-groep
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34532268/

Hydroxytyrosol (uit olijf)  bevordert de productie van superoxide en defecten in autofagie, wat leidt tot antiproliferatie en apoptose op menselijke prostaatkankercellen https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23597197/ 
Conclusie:
Dit onderzoek presenteert voorlopig bewijsmateriaal over het in vitro chemopreventieve effect van hydroxytyrosol en zal bijdragen aan verder onderzoek naar hydroxytyrosol als middel tegen kanker.
Hydroxytyrosol is de meest krachtige natuurlijke antioxidant die er bestaat en zeer effectief bij oxidatieve stress zowel door fysieke (spier) inspanning als bij mentale stress,  en dus zeer werkzaam voor een gezonde celgroei en afvoer/neutralisatie van vrije radicalen.

Androgenische werking van Guduchi  (Tinospora Cordifoli) in prostaatkanker cellwanden LNCaP , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19097771/
Conclusie:
De referentieverbinding dihydrotestosteron (DHT) veroorzaakte een significante toename van de groei van LNCaP-cellen. Op dezelfde manier stimuleerde TC de proliferatie van deze prostaatcellen. Het anti-androgeen FLU keerde de toename van PSA-afgifte veroorzaakt door DHT of TC om. We suggereren dus dat TC androgene verbindingen kan bevatten, die lijken te werken via de androgeenreceptor (AR).

Potentieel remmend effect van lycopeen op prostaatkanker https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220306521?via%3Dihub  
Conclusie:
Lycopeen kan zijn anti-kankereffecten uitoefenen via verschillende routes, waaronder het activeren en induceren van apoptose, het voorkomen van metastasen en progressie van prostaatkanker door de gap-junction-moleculen te blokkeren en de kolonievorming te remmen door de beweeglijkheid, celadhesie en de vorming van prostaatkanker te verminderen. migratiewijze, waardoor de antioxidatieve en antiproliferatieve effecten toenemen, het PSA-serumniveau wordt verlaagd, angiogenese wordt verminderden inflammatoire cytokines worden verminderd
Veelbelovende rol van lycopeen en vitamine A bij goedaardige urologische aandoeningen https://www.mdpi.com/2072-6643/14/4/859
Conclusies: Recente bewijzen uit preklinische en klinische onderzoeken geven aan dat lycopeen, getest als solitair medicijn of in combinatie met andere stoffen, het potentieel heeft om een ​​gunstige rol te spelen bij de verlichting van symptomen van BPH en chronische prostatitis. Vitamine A, dat wordt gevormd tijdens metabolische processen uit carotenoïden, vermindert de kans op herinfectie en steenvorming in de urinewegen.

Vitamine K2, een natuurlijk voorkomend menaquinon, oefent therapeutische effecten uit op zowel hormoonafhankelijke als hormoononafhankelijke prostaatkankercellen https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/287358/
Conclusies: Gebaseerd op de eerdere epidemiologische onderzoeken naar vitamine K2 bij prostaatkanker [ 16 , 17 , 62 ] en de hier gepresenteerde resultaten, zijn verdere onderzoeken gerechtvaardigd om het therapeutische potentieel van VK2 tegen androgeenafhankelijke en androgeenonafhankelijke prostaatkanker op te helderen.

De werkzaamheid en veiligheid van Urtica Dioica (brandnetel wortel) bij de behandeling van goedaardige prostaathyperplasie: een systematische review en meta-analyse https://www.ajol.info/index.php/ajtcam/article/view/130701
Conclusie
: Deze meta-analyse (vijf publicaties met in totaal 1128 patienten) indiceert  dat Urtica dioica resulteerde in een significant grotere afname van het prostaatvolume en een statistisch significante toename van de Qmax (urinestroom) en toonde aan dat de PSA niveaus niet werden beïnvloed. Deze meta-analyse geeft aan dat Urtica dioica een effectieve en veilige behandeling is voor LUTS geassocieerd met BPH.

Calcium-Magnesium-mineralen balans en invloed op  goedaardige prostaathyperplasie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5346265/ Conclusie:
Een onbalans in de Ca/Mg-verhouding wordt in verband gebracht met BPH. Dit is nog niet eerder aangetoond. De onbalans werd aanzienlijk gecorrigeerd na behandeling met voedingssupplementen

Pompoenzaadextract: remming van de celgroei van hyperplastische en kankercellen, onafhankelijk van steroïdehormoonreceptoren
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X16300533
Conclusie:
Pompoenpitextract remt de groei van kankercellen maar ook van hyperplastische cellen, terwijl de effecten op niet-hyperplastische cellen veel zwakker zijn.

Zaagpalm  Serenoa repens, remt de samentrekking van de gladde spieren van de menselijke prostaat en de blaas en oefent groeigerelateerde functies uit in stromale cellen van de menselijke prostaat https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36084760/ nov. 2022
Conclusie:
Zaagpalm kan op zijn minst neurogene, α1-adrenerge en tromboxaan-geïnduceerde contractie van gladde spieren in de prostaat en detrusor remmen , en parallel daarmee de groei van prostaatstromacellen.
Effecten van zaagpalm-extract op de vanilloïdereceptor TRPV1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34672430/ 
Farmacologische effecten van zaagpalm extract in de lagere urinewegen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4002402/

Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) remt de proliferatie van de menselijke prostaatkankercellijn LNCaP. Fytogeneeskunde 2005;12:178-182. https://www.reliasmedia.com/articles/101458-black-cohosh-for-prostate-cancer-it-s-not-just-for-women-anymore
Conclusie:
Er zijn in vitro- en dierstudies die effecten van zilverkaars aantonen op zowel prostaatkankercellen als op sommige receptoren die betrokken zijn bij de proliferatie van prostaatkankercellen. Zilverkaars bindt zich aan AhR (een receptor die prostaatkankercellen remt), induceert het apoptose-veroorzakende enzym caspase, belemmert 5-alpha-reductase en remt de groei van zowel androgeengevoelige als androgreenongevoelige prostaatkankerlijnen

Fytotherapie zou een rol kunnen spelen bij het verminderen van onnodige prostaatbiopten. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38391402/
Conclusies:
Concluderend lijkt een drie maanden durende kuur met een combinatie van Curcuma Longa, Boswellia, Pinus pinaster en Urtica dioica een interessant hulpmiddel om onnodige prostaatbiopten te voorkomen bij mannen met hoger dan normale PSA-waarden

Belang bekkenbodemspieren

Functie Bekkenbodenspieren zwaar onderschat, zeker bij mannen zijn, de mogelijke gevolgen van niet goed werkende bekkenbodemspieren (mogelijk door het gebruik van alfa spierverslappers).
Veel mannen plassen verkeerd door druk te zetten op de verkeerde waardoor belangrijke spieren niet meer optimaal werken en klachten ontstaan zoals:

 • Blaasproblemen; onbedoeld lekken, snel naar het toilet moeten gaan, te vaak gaan, ‘s nachts vaak wakker worden om te plassen, problemen met de urinestroom of nadruppelen nadat u naar het toilet bent geweest.
 • Darmproblemen; onbedoeld lekken, moeite moeten doen om uw darmen te legen, zich naar het toilet moeten haasten en per ongeluk wind laten ontsnappen. Ontlasting die prostaat en urinebuis blokkeert.
 • Chronische bekken- en seksuele pijn; pijn in de anus, teelballen of penis, pijn bij zitten en pijn bij ejaculatie, erectie of orgasme.
 • Erectiestoornissen; verminderde stevigheid van de erectie, erecties die snel vervagen en voortijdige ejaculatie.
 • Erectie en incontinentieproblemen na prostatectomie (prostaatverwijdering).

Je kunt de bekkenbodemspieren trainen om bovengenoemde klachten te verminderen met behulp van de KEGEL trainingen.
Kegel-oefeningen helpen uw bekkenbodemspieren ‘fit’ te houden.  Het doen van KEGEL oefeningen is een manier om je bekkenbodemspieren sterk te houden en een betere controle over uw blaas en darmen geven en voorkomen dat uw bekkenspieren zwak worden.
Een gespecialiseerde bekkenbodem therapeut kan je ondersteunen. op YouTube kun je ook veel instructiefilms vinden over KEGEL trainingen.

Stress, emotionele balans , leefstijl

Stress zorgt voor een verhoogde oxidatieve processen , verhoogde spierspanning en dus verstoorde spierontspanning. Androgenen helpen prostaatkankercellen groeien. De belangrijkste androgenen in het lichaam zijn testosteron en dihydrotestosteron (DHT). De meeste androgenen worden gemaakt door de testikels, maar ook in de bijnieren die mede verantwoordelijk zijn om te hoge stress niveaus te balanceren. Bepaalde kruiden zijn in staat om de androgeenproductie te reduceren.

Ontspanning , emotionele balans en leven vanuit je gevoel  met een goede doorstroming , goede voeding spelen een belangrijke rol in deze complexe problematiek.

Na uitgebreide studie en inventarisatie hebben we twee nieuwe formules ontwikkeld waarbij
ProstaFlow formule meer gericht is op het kwaliteit van de prostaat (beperking groei, gezonde cellen, beperking ontstekingen
PeeGood meer gericht op gehele urinewegen blaas – blaasspieren – parasympatische  functie – blaasspieren – immuniteit
Het was onmogelijk om alle ingrediënten in een capsule te krijgen, daarom twee formuleringen waarij de PeeGood geschikt is voor man en vrouw.
Onze twee nieuw ontwikkelde formuleringen:
ProstaFlow: bevat 22 werkzame natuurlijke ingrediënten gericht voor de prostaat en urinewegen. Ideaal in combinatie met:

PeeGood : Bevat 17 werkzame natuurlijke ingrediënten Voor de blaas, urinewegen, bekkenbodem en neurotransmissie geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Er komt ook nog een cannabinoïde (niet psychoactieve) houdende crème voor de buik voor man en vrouw. Deze heeft als doel werkzaam te zijn voor blaas , prostaat, perenium, menstruatie, neuromodulerende werking op gladde spieren zoals de blaasspier, blaas sphincter, bekkenbodem.. Deze crème bevat essentiële oliën bevatten ter bevordering van ontspanning, aarding, doorstroming chakrale harmonisatie.

Verder komt er een orale niet psychoactieve Cannabinoïde olie met CBD, CBN, CBC , CBG olie met terpenen om de neurogene homeostase tussen de hersenen en de blaas en blaasspieren te optimaliseren.

Aangezien de prostaat en urinewegproblematiek voor elke man boven de 50 in meer of mindere mate een rol speelt of gaat spelen en naarmate we ouder worder voedingssuppletie geen overbodige luxe meer is zijn we een pakket aan het ontwikkelen waarbij naast urineweg en blaassupport alle relevante lichaamssystemen worden ondersteund zoals cardiovasculair, spijsvertering, anti-aging, bewegingsapparaat, immuniteit.