Weerstand – Immuunsysteem – Infecties
Ons afweersysteem (immuunsysteem) is van levensbelang
We worden continu blootgesteld aan micro-organismen, ons immuunsysteem is normaal in staat om deze te bestrijden zonder dat we dit merken. Het immuunsysteem bestaat uit gespecialiseerde cellen, weefsels, organen en processen binnen een organisme die bescherming bieden tegen ziekteverwekkers. Op het moment dat er een overbelasting ontstaat is er sprake van een infectie.
Een ontsteking is de reactie van je lichaam op een infectie
- Een infectie wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten (protozoa).
- Bekende infecties zijn; griep, longontsteking, astma, COPD, reuma, urineweginfectie, keelontsteking, buikgriep en sommige SOA’s.
- Infectieuze micro-organismen en vaste deeltjes kunnen zich onder andere verspreiden via de lucht, water, voedsel, insectenbeten, fysiek en seksueel contact
De klachten die je ervaart bij een infectie zijn meestal de afweerreacties van je immuunsysteem, dit is dus positief want je immuunsysteem neemt bepaalde acties zoals:
- temperatuur verhogen (koorts) om de pathogenen te doden, (koude) rillingen activeren je spieren.
- spoelen: diarree, niesten, tranen, loopneus, loopoor, heftige slijmvorming, vaginale afscheiding, veel plassen, pus (talg)vorming, zwellingen
- vermoeidheid, neem fysiek emotionele rust zodat er meer energie naar je afweersysteem gaat
- pijnprikkels als extra waarschuwing
Belangrijkste oorzaken van een verzwakt immuunsysteem oftewel verminderde weerstand:
- overpopulatie een of meerdere schadelijke pathogenen (bacteriën, virussen, schimmels en parasieten), toxische belastingen
- (oxidatieve) stress
- geblokkeerd immuunsysteem door bijvoorbeeld medicatie
- een verzwakte gezonde darmflora
- slechte voeding, verstoorde spijsvertering
- verstoorde andere lichaamssystemen
- allergieën, intoleranties
- genetische en erfelijke afwijkingen
Jaarlijks krijgen zo’n 6 miljoen mensen (risicogroepen) van hun huisarts een uitnodiging voor de griepprik, dus zijn er 6 miljoen mensen die meer vatbaar zijn voor infecties……….
Juist voor deze groep is het belangrijk dat ze hun weerstand maximaliseren
Belangrijkste cellen van ons immuunsysteem medicatie
Macrofagen. Dit zijn immuun cellen die schadelijke bacteriën, virussen, dode lichaamscellen op
Dendritische cellen. Dit zijn onze witte bloedcellen met lange voelsprieten, ze sporen lichaamsvreemde materie op en presenteren deze aan het immuunsysteem
B-cellen. Ons lichaam maakt verschillende typen B-cellen aan. Elk type wordt “geprogrammeerd” een bepaald deeltje van een ziekteverwekker of toxische stof te herkennen. Nadat de B-cel deze heeft opgespoord maakt deze b-cel antistoffen hiertegen aan en wordt de ziekteverwekker onschadelijk gemaakt. Deze B-cellen blijven aanwezig in ons lichaam en “onthouden” onschadelijk gemaakte ziekteverwekkers waardoor het immuunsysteem snel en doeltreffend kan reageren bij herbesmetting.
T-cellen. T-cellen of T-Lymfocyten behoren tot de specifieke afweer en kunnen gericht reageren op ziekteverwekkers. Ze scheiden signalen af die andere delen van het immuunsysteem activeren en kunnen vreemde lichaamsstoffen vernietigen
Darmflora. lichaamseigen darmflora (een gezond volwassen iemand heeft 1.5 kg lichaamseigen goede darmbacteriën, we hebben 10 x meer bacteriën dan lichaamscellen die voor 80% verantwoordelijk zijn voor ons immuunsysteem). Via mond-keel-neus en longslijmvliezen worden er veel pathogenen gevangen en deze komen in de darmen terecht.
Hoe pakt de westerse geneeskunst infecties aan?
antibiotica: werkt alleen tegen bacteriële infecties, vaak zijn bij infecties ook andere belagers actief zoals een virus, schimmel of parasiet.
Antibiotica verzwakken ook de gezonde lichaamseigen goede bacteriën die een deel van het immuunsysteem zijn. Dit is de reden dat veel mensen diarree kunnen krijgen van antibiotica en verzwakken het immuunsysteem waardoor kunnen virussen, schimmels en parasieten zich nog makkelijker gaan manifesteren. Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica, met name bij herhaaldelijk inzetten van antibiotica kuren.
ontstekingsremmers:
NSAIDs, Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (niet-steroïdale anti-ontstekingsmedicijnen) zoals Ibuprofen en Diclofenac. Deze medicijnen hebben een dubbele werking. Ze verminderen de pijn én remmen de ontstekingen in de gewrichten. Het werkingsmechanisme van Ibuprofen en Diclofenac berust op het afremmen van de activiteit van het COX-2 enzym. het nadeel is echter, dat ze ook de aanmaak van het enzym COX-1 verminderen. Dit enzym is een ‘broertje’ van COX-2, en speelt een grote rol in de bescherming van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal. Daardoor kunnen er ontstekingen ontslaan van het maagslijmvlies als COX-1 geremd wordt. Daarnaast kan het gebruik van deze NSAIDs leiden tot braken, brandend maagzuur, bloederige ontlasting, misselijkheid en een maagzweer met bloedingen. Bij het gebruik van Ibuprofen kunnen ook de volgende bijwerkingen optreden: hoofdpijn, draaierigheid, vermoeidheid, benauwdheid, huiduitslag en jeuk.
De lijst met nevenverschijnselen bij Diclofenac is zelfs nog groter. Deze kan worden uitgebreid met o.a. leverontsteking, depressie, gestoorde nierfunctie en oorsuizen. Het regelmatig gebruik van Diclofenac zou de kans op hartkwalen en hartinfarct met maar liefst 30 tot 40 procent vergroten. Daarom mag dit middel sinds 2013 niet meer gebruikt worden door patiënten met hart- en vaatziekten.
Corticosteroïden zijn steroïdhormonen die in de buitenste zone (de cortex of schors) van de bijnieren worden geproduceerd. Ze zijn primair stress hormonen, en hebben verder invloed op het immuunsysteem, slaap-waak ritme en vertering van het voedsel. Met andere woorden bij chronische stress kan het bijnierschors uitgeput raken, minder cortisol produceren en daardoor het immuunsysteem verzwakken.
Bij minder stress is er meer cortisol beschikbaar, en is het immuunsysteem sterker en daadkrachtiger tegen infecties. Langdurig gebruik van corticosteroïden wordt het bijnierschors “lui” voor meer informatie lees en leer hier .
Vaccins: Een vaccin is een middel dat, mens of dier langdurig beschermt tegen een infectieziekte door een specifiek schadelijk micro-organisme, in de medische microbiologie pathogeen (bacterie , virus, parasiet , schimmel) genaamd. Een vaccin bevat het schadelijke pathogeen in verzwakte vorm, en wekt bij mensen (of dieren) een immuunrespons op. Naast dit afgezwakte pathogeen bevat het vaccin meerdere toevoegingen. Het immuunsysteem gaat antistoffen aanmaken voor dit specifieke pathogeen zodat bij een daadwerkelijke infectie het immuunsysteem dit pathogeen herkent en sneller actie kan ondernemen.
Je kunt dit vergelijken met een sleutel en een slot. Het immuunsysteem maakt sleutels aan om het pathogeen te blokkeren, op slot te zetten. Het vaccin laat het immuunsysteem zien welke merk en type slot het is maar het vaccin is niet in staat om het pathogeen uit te schakelen dat kan alleen het immuunsysteem.
“De zwakkeren” hebben een verzwakt immuunsysteem en hebben moeite om snel genoeg sleutels aan te maken, en elke sleutel past maar op een specifiek slot, een bepaald virus. Doordat de “zwakkeren” niet genoeg sleutels hebben zijn ze dus kwetsbaarder voor meerdere pathogenen. Het immuunsysteem kan pas een sleutel maken als het slot bekent is, oftewel je geïnfecteerd bent.
Als een virus muteert betekent dit dat het immuunsysteem weer een nieuwe sleutel moet maken.
Een griepvaccin bevat een mix van griepvirussen van de afgelopen tientallen jaren waarvan met denkt dat het op het verwachte nieuwe jaarlijkse griepvirus op gaat lijken. Je kunt dit vergelijken met een slot waarvan de sleutel kwijt is, je hebt een grote sleutelbos van het zelfde merk als het slot en hoopt dat een van die sleutels op het slot past. Als iemand verzwakt is en de griepspuit krijgt is het de bedoeling dat het immuunsysteem sleutels gaat maken voor de ingespoten, afgezwakte, virussen. Als je al een verzwakt immuunsysteem hebt, gevaccineerd wordt en tegelijk geïnfecteerd wordt met het echte nieuwe griepvirus dan zal het immuunsysteem het enorm moeilijk krijgen om op tijd de juiste sleutels te maken om de pathogenen te neutraliseren. Daarom is het zo belangrijk om het immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken, zodat er snel genoeg sleutels kunnen worden aangemaakt.
Antivirale middelen zijn stoffen die bij virusinfecties gebruikt kunnen worden ze werken doordat ze het koppelen van virussen aan de gastheercel bemoeilijken, of doordat ze de werking van de virale enzymen in de gastheercel onderbreken. Die enzymen spelen een rol bij het kapen van het celdelingsmechanisme van de gastheer. De meeste van de nu beschikbare antivirale middelen zijn gemaakt voor de bestrijding van Hiv, herpesvirussen, hepatitis B, hepatitis C virussen, influenza A en influenza B virussen. Onderzoekers werken aan antivirale middelen tegen andere families van virale ziekteverwekkers. Het maken van veilige en effectieve antivirale middelen is moeilijk, omdat virussen de cellen van de gastheer gebruiken om te repliceren. Dit maakt het moeilijk om eigenschappen van het medicijn te vinden die het virus zouden verstoren zonder ook de cellen van de gastheer te schaden. Bovendien is de grootste moeilijkheid bij het ontwikkelen van vaccins en antivirale geneesmiddelen te wijten aan virale variatie en het feit dat virussen kunnen muteren (veranderen) waardoor een vaccin of antiviraal minder werkzaam of helemaal niet meer werkt.
Wat kun je zelf doen om je immuunsysteem en je weerstand te versterken?
Wat zijn belangrijke groepen supplementen die je immuunsysteem en weerstand kunnen ondersteunen:
- vitamines
- mineralen
zink antioxidant draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade, tegen vrije radicalen, is goed voor het celdelingsproces
calcium activeert je natuurlijke energie in het lichaam
magnesium (stress reductie) - N-acetyl-L-cysteïne (NAC) een antioxidant en beschermt daardoor onze organen en weefsels tegen vrije radicalen, verzachting taai slijm
- hydroxytyrosol , het meest krachtige natuurlijke antioxidant uit olijven
- Alfa-liponzuur een antioxidant dat helpt vitamine C, vitamine E, carotenoïden, glutathion beter te laten functioneren.
- Resveratrol draagt bij tot de bescherming van bloedlipiden tegen oxidatieve schade beschermt hart en bloedvaten
- essentiële vetzuren omega 3-6-9
- kruiden
- Andrographis Paniculata goed voor: de weerstand* , gezonde luchtwegen*, de lever* , bevordert de bloedcirculatie*
- Curcuma, curcumine anti-oxidant goed voor: de weerstand* , de lever* , bevordert de bloedcirculatie
- Ashwaganda bevat adaptogene eigenschappen*, draagt bij aan emotioneel evenwicht en algemeen welzijn, helpt de gezondheid van de luchtwegen te behouden.*
- Holy Basil werkt verlichtend ten aanzien van de luchtwegen*
- Zoethoutwortel werkt verlichtend ten aanzien van de luchtwegen*
*Voorlopig toegestane EFSA claims (on hold)
- OPC’s Oligomere proanthocyanidinen werken als antioxidant 50 maal krachtiger dan vitamine E en 20 maal krachtiger dan vitamine C
- lichaamseigen probiotica helpen een gezonde darmflora in stand te houden
scroll naar beneden voor onze pakketten en formules die je weerstand kunnen ondersteunen
Wat past bij je, wat heb je nodig?
Wil je gratis gericht advies?
Vul dan de vragenlijst in, we doen je dan een gratis voorstel per e-mail met een beknopte toelichting
We hebben 23 jaar natuurgeneeskundige praktijkervaring, we gaan discreet om met je vertrouwelijke informatie conform de privacy wetgeving.